Project Zaak in eigen hand


Tekst: Mare Hokken

In samenwerking met Stichting Educaid wordt er een nieuw project gestart. Het project gaat 13 tienermoeders klaarstomen voor een individuele plek in de maatschappij. Ze hebben net hun 9th  grade examens gedaan en wij gaan ze via dit project voorbereiden op hun toekomst.  

We willen dat ze Amake verlaten met  financiële zekerheid, garantie op een baan of vervolgopleiding en de mogelijkheid om goed voor zichzelf en hun kinderen te  zorgen. Dit doen we door ze sociale emotionele ondersteuning, financiële  verantwoordelijkheid, loopbaan garantie en netwerkontwikkeling te geven.  

Tijdens het project leren ze praktische vaardigheden waarmee ze geld  kunnen verdienen om aan hun toekomst te timmeren. Ook leren ze om hun  krachten samen te bundelen. Tot slot zorgt het project ook voor creëren  van banen, omdat de tienermoeders begeleid moeten worden. 

De tienermoeders volgen een programma die de volgende elementen bevat.  Leren naaien of haren vlechten, financiële lessen, teambuilding en  projectmatig werken. Ze gaan in hun eigen winkel aan het werk om  schooluniformen, tassen en klanten te helpen. Iedere tienermoeder krijgt  hun eigen rol in de winkel. Ze delen het geld eerlijk. Dit alles gaat onder  begeleiding van werknemers Amake Zambia. 

Het liefst zouden we het tienermoederhuis waar ze nu in wonen kopen en  een ruimte hieraan gebruiken als winkel. Als dit financieel niet mogelijk is  moet er een ruimte gezocht worden die aan Kapata markt ligt waar de  tienermoeders hun spullen kunnen verkopen. Daarnaast moeten er stoffen  ingekocht worden om kleding en tassen te maken. Tot slot moet de kennis en  kunnen van het kleermaker overgebracht worden op nieuwe tienermoeders. Om dit proces in goede banen te leiden en de meiden te begeleiden zijn er social workers en/of trainers in ondernemen nodig.  


Om dit project te kunnen starten hebben wij een startkapitaal nodig. Ben of ken jij een bedrijf of organisatie die ons hierbij financieel wil ondersteunen? Neem contact met ons op via amaketeenmom@gmail.com.