Kinderen grootbrengen is al moeilijk genoeg, zonder je zorgen te hoeven maken over een dak boven je hoofd of over het feit dat er eten op tafel staat. De tienermoeders in Chipata, Zambia, moeten zich hier wel zorgen over maken. Stichting Amake wilt deze tienermoeders een toekomstperspectief bieden, door ze een eerlijke kans in de samenleving te geven.  Amake zet zich in om het welzijn van tienermoeders in Zambia te verbeteren door vaardigheidprogrammaā€™s aan te bieden op het gebied van duurzaam leven. Dit vindt onder andere plaats door middel van kleermakerij, landbouw, kleinschalige bedrijven en het afmaken van de middelbare school.

Het uiteindelijke doel van Amake is duurzame armoedebestrijding, wat overlapt met het algemene ontwikkelingsdoel van het beleid dat momenteel wordt uitgevoerd door de regering van de Republiek Zambia. Tienerzwangerschappen in Zambia houden onder meer verband met de armoede die er heerst. Door onevenwichtigheden in de gemeenschappen, wordt dit als fundamentele oorzaak gezien van het onstaan van de vele tienerzwangerschappen.

De maatschappij heeft de plicht om een rol te spelen bij het verbeteren van het sociale- en economische welzijn van tienermoeders en hun kinderen. De kinderen zijn de toekomst en moeten hulp krijgen waar nodig.   De visie van Amake is de mogelijkheden bieden en het verbeteren van recreatie en levensonderhoud aan tienermoeders en hun kinderen. Daarbij is het van belang dat tienermoeders financiĆ«el en emotioneel gezond worden.

DOELSTELLINGEN

  • Tienermoeders terug naar school waar ze succes kunnen ervaren en een diploma behalen
  • Een plek om veilig te studeren
  • Oppas aanbieden voor de kinderen van de tienermoeders, wanneer ze naar school moeten en studeren
  • Vaardigheidsprogramma’s aanbieden, zoals kleermakerij, catering, huishouding, landbouw
  • Voorlichting geven over gezondheid, soa’s en het moederschap
  • Bijeenkomsten bieden aan tienermoeders, op een vaste locatie
  • Huizen bouwen en landbouw bieden aan dakloze tienermoeders

BELEIDSPLAN

Download hier het beleidsplan van stichting Amake

JAARCIJFERS

Download hier de jaarcijfers van 2021 van stichting Amake